Monostromen

Onder een ‘monostroom’ verstaan we een stroom afval van één specifieke categorie. Dat kan zijn glas, papier, GFT of plastic. Maar ook bijzondere stromen zoals koffie of luiers, die vaak in het GFT of restafval terecht komen. Voor steeds meer monostromen worden slimme oplossingen bedacht voor hoe je die stromen opnieuw kunt benutten. Als voedingsstof of grondstof voor iets anders bijvoorbeeld.

Op Thuisrecycling.nl vind je onder monostromen speciale bakken die bedoeld zijn voor één specifieke afvalstroom. Al kun je sommige van deze stromen natuurlijk ook in een gewone afvalbak verzamelen. We hopen in ieder geval dat het aanbod in dit menu in de toekomst verder wordt uitgebreid, omdat er mooie, nieuwe toepassingen zijn gevonden voor andere monostromen.

Koffie – Nederland is de absolute winnaar als het gaat om koffie drinken. Dat levert ook heel veel koffiedik op. Dat kun je natuurlijk gebruiken om katten uit de tuin te verdrijven, maar je kunt er ook je paddenstoelen op kweken. Van kopje koffie in de ochtend tot pasta met oesterzwammen in de avond.

Plastic – Het is echt overal. Om de pasta, de komkommer, het brood en zelf om je nieuwe fietsbel. Het beschermt de producten, maar levert ook veel afval op. Gelukkig zijn er nieuwe technieken – zoals 3D-printing – die ervoor zorgen dat van gebruikt plastic weer nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Scheiden is dus de moeite waard. Het neemt alleen wel veel ruimte in. Dus kies voor plastic scheiden voor een grote bak of eentje die je plastic in volume reduceert.

Luiers – Jonge gezinnen weten er alles van. Aan het eind van de week heb je weer een enorme berg stinkende bolletjes in de restafvalbak zitten. Tenzij je wasbare luiers gebruikt, dan draai je vooral nog meer wasjes. Om er in ieder geval voor te zorgen dat je niet om de paar uur aan de bak hoeft om een luier te wassen of weg te gooien, zijn er handige luieremmers die geurdicht zijn. De waarde van luier-afval is nog niet volledig bekend, maar er wordt in sommige gemeentes al druk geëxperimenteerd met het gescheiden inzamelen van luiers.

GFT – Groente-, Fruit- en Tuinafval is een afvalstroom die zeer veel nuttige toepassingen kent. In sommige gemeenten wordt deze afvalstroom aan huis opgehaald, in andere kan het in de ondergrondse container. Is er helemaal geen inlever mogelijkheid dan kun je het ook opsparen om thuis te composteren en je tuin mee te bemesten. GFT kun je eenvoudig inzamelen in een afvalbak met twee componenten, of in speciale GFT-bakjes, die je op het aanrecht kunt plaatsen. Zo kun je hem eenvoudig inzetten tijdens het bereiden van een maaltijd en met hetzelfde gemak weer legen in een grote bak.

Vet & Olie – Oude bak- of olijfolie en gebruikt frituurvet kan nog goed hergebruikt worden als biobrandstof, wanneer je het inlevert bij een recyclepunt. Toch belandt het nu vaak bij het restafval of in het riool. Dat laatste veroorzaakt regelmatig verstoppingen. Een mooi alternatief is om je oude vet thuis op te sparen en er vrolijke geurkaarsen te maken.

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief