Kweek paddenstoelen op je eigen koffiedik

Kweek paddenstoelen op je eigen koffiedik
7 juli 2016 Admin

Misschien wel het leukste, duurzame cadeau in ons assortiment op dit moment: de Rotterzwam Growkit. Gewoon op het aanrecht, in een beschaafd klein bakje van gerecycled plastic, kweek jij met kinderlijk gemak oesterzwammen op je eigen koffiedik. Hoe het precies in zijn werk gaat, dat lees je hier.

Van koffie tot oesterzwam met de Rotterzwam Growkit

van espresso tot voeding voor je Rotterzwam GrowkitEen ‘bakkie pleur’ is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laten drinken wij onze kopjes koffie: zwart, met melk, suiker of een smaakje. We staan dan ook met stip op één als land waarin men de meeste koffie drinkt. En waar we ons een tijdje hebben laten verleiden tot onsmakelijke, maar vooral handige, instant koffie of senseo pads, wordt de ambacht van het koffie maken vandaag de dag weer volop geëerd. Koffie drinken we het liefst van vers gemalen bonen en de barista is onze beste vriend. In de stad is er geen straathoek meer te vinden waar je niet een heerlijk bak je ultraverse espresso kunt bestellen, vervaardigt door de moderne barista.

bitterballen van oesterzwammenAl die koffie zorgt ook voor ladingen koffiedrab. Die we vaak achteloos bij het GFT-of restafval gooien. Zonde, want je kunt er heel veel nuttige dingen mee doen. Zo kun je de koffieprut inzetten als voeding voor je planten, om slakken en buurkatten uit je tuin te weren of om je huid mee te scrubben. Maar onze favoriet is natuurlijk het inzetten van je koffiedik als voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. Want van oesterzwammen kun je de lekkerste gerechten maken. Denk daarbij aan oesterzwammensoep, bitterballen of lasagne.

Rotterzwam Growkit: zo werkt hetEn het kweken van die oesterzwammen doe je natuurlijk met de Rotterzwam Growkit! Een echte bestseller bij Thuisrecycling.nl, die veelvuldig wordt besteld als duurzaam cadeau of om zelf een echte aanrecht agrariër te worden. Als je bestelling door de postbezorger wordt gebracht denk je wellicht: wat een licht pakketje. Dat klopt, want de Growkit stelt weinig voor. Een emmertje, een zakje broed en een wikkel met daarop de instructies. En meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Want zolang jij iedere dag een verse kopje koffie zet en daarmee koffieprut produceert, is het groeiproces super eenvoudig!

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Zorg dat je koffiezetapparaat en het plastic emmertje goed schoon zijn, zo krijgen ander schimmels geen kans
  • Zet en drink een heerlijk bakje verse koffie
  • Meng je dagverse koffiedrab met al het broed uit het zakje, doe de deksel erop en wacht tot het wit wordt
  • Is je koffiedik wit geworden, voeg dan weer een laagje dagvers koffiedrab toe en sluit de bak weer
  • Herhaal dit proces tot de bak vol zit en sluit de bak
  • Zet de bak op lichte plek, maar niet in de volle zon
  • Wacht tot de paddenstoelen zich vanzelf door het tape naar buiten duwen
  • Oogst de zwammen zodra de groei gestopt is, door ze van de bak te draaien
  • Maak met je zelf gekweekte zwammen de heerlijkste gerechten!

Wil je meer tips & tricks ontvangen? Meld je dan aan bij bij Rotterzwam voor de Growkit nieuwsbrief.

Nieuwe Growkit, met een nog beter verhaal

Nieuwe Growkit RotterzwamDe nieuwste Rotterzwam Growkit heeft een nog beter verhaal! Deze nieuwe emmer bestaat namelijk voor 99% uit gercycled plastic. Waren de oude emmertjes dan niet van gercycled plastic? Jawel, maar daar ging nog een zwarte kleurstof doorheen. En dat wilden ze bij Rotterzwam niet. De nieuwe Growkits hebben vanaf nu dan ook de kleur van het plastic waarvan ze zijn gemaakt, zonder toevoeging van kleurstof. Bestel vandaag nog zo’n nieuwe Growkit en laat je verassen door de vrolijke, nieuwe kleuren.

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief