Reduce waste ánd stay fashionable

Reduce waste ánd stay fashionable
9 februari 2017 Admin

We leven in een wegwerpmaatschappij. De markt van consumenten producten heeft zich jarenlang zo ontwikkeld dat we zo snel mogelijk vervanging nodig hebben voor de producten die we gebruiken. Omdat het uit de mode is, snel stuk is of de technologie achterhaald. Dat geldt niet alleen voor gebruiksproducten, maar ook voor wat we consumeren. Even snel een broodje halen op het station, koffie uit de automaat op kantoor en ‘s avonds doorwerken met een afhaal maaltijd. En de verpakking van die producten gaat binnen no time weer in de prullenbak op het station, op kantoor of onderweg. En daarna….?

 

Het verdwijnen van de plastic tas

pleurt op met je plastic - tasGemak dient de mens. En dat is waar al deze producten en verpakkingen op inspelen. Maar gemak zit hem voor een heel groot deel ook in de ervaring van dat gemak. Het plastic tasje is hiervan het mooiste voorbeeld. Zelf een tas mee nemen naar de supermarkt leek een hoop gedoe, maar nu we ervoor betalen neemt vrijwel iedere Nederlander zonder na te denken zelf een tas mee. Het is gewoongoed geworden. We ervaren het niet meer als een hoop gedoe, want het is iets ‘wat je gewoon doet’.

 

Afval scheiden gaat niet over papier en glas

Datzelfde geldt voor afvalscheiding. Enige tijd geleden deden wij een onderzoek voor de supermarkt en vroegen we voorbijgangers of ze aan afvalscheiding deden. Wat ons opviel: best veel ondervraagden gaven aan dat ze dat niet deden omdat er geen gelegenheid voor was. Maar wat bleek: deze mensen brachten wél hun oud papier en glas naar de container op straat. Alleen zagen ze dat niet meer als afvalscheiding, maar als iets wat je gewoon doet. Onder afvalscheiding verstonden zij het scheiden van plastic, GFT en grofvuil. Dat kostte veel mensen veel moeite omdat de voorzieningen ervoor niet op loopafstand van de eigen woning zijn.

 

(Her)gebruik de norm

Je lunch duurzaam en mooi verpaktHet steeds opnieuw gebruiken van een product dat langer meegaat dan de wegwerp variant óf het op de juiste plek afdanken van spullen die je niet meer gebruikt. Het is de simpelste manier om minder afval te produceren. En ervoor te zorgen dat jouw ‘afval’ een tweede leven kan krijgen. Bij een ander of in een nieuw product. Bij Thuisrecycling.nl verkopen we onder andere veel mooie ‘verpakkingen’ die je helpen om minder papier- of plastic afval te produceren. Zoals vrolijke waterflesjes, herbruikbare zakken voor groente, fruit en noten en mooie lunchtrommels. Maar we tippen je graag over een aantal heel andere producten die ervoor zorgen dat je minder afval produceert. Maar waarmee je de laatste mode-trends ook niet hoeft te missen! Je geeft ze namelijk gewoon terug aan de verkoper. Je bezit de producten namelijk niet, maar gebruikt ze totdat je toe bent aan een nieuw model. Jouw ‘afdanker’ wordt opgewaardeerd, gerepareerd of gerecycled.

 

Reduce & Re-use

re-use & reduce - van bezit naar gebruikSpijkerbroek

MudJeans: een spijkerbroek is snel uit de mode, want op de catwalk verschijnt ieder seizoen een nieuw model. Met MudJeans ‘lease’ je je spijkerbroek totdat je hem in wilt ruilen voor een nieuw model. De makers nemen hem in en verwerken hem tot een nieuw product.

 

re-use & reduce - van bezit naar gebruikKoptelefoon

Gerard Street: met een koptelefoon van deze jongens luister je je favoriete muziek altijd en overal zonder zorgen. Want gaat er iets stuk, dan stuur je het onderdeel op voor vervanging. Ben je de headphone zat, dan lever je hem in voor een nieuw model. De koptelefoon kan eenvoudig uit elkaar gehaald worden en zo steeds opnieuw worden opgebouwd en gerepareerd.

 

re-use & reduce - van bezit naar gebruikKunst

Kunstuitleen: een golden oldie, maar waarom zou je een veel te duur schilderij bezitten? Als je er op uitgekeken raakt zit je met een stuk kunst opgescheept dat je niet zomaar naar de milieustraat brengt. En niet iedereen is een geboren veilingmeester. Bij de Kunstuitleen leen je jouw kunststukken dus gewoon totdat je ze zat bent.

 

re-use & reduce - van bezit naar gebruikWasmachine

Bundles: ook zo’n aankoop waar je eigenlijk liever niet je geld aan uit wilt geven: de wasmachine. En net als je erin geinvesteerd hebt komt er een beter, energiezuiniger model op de markt. Pech gehad? Of toch niet? Bij Bundles betaal je alleen voor de wasjes die je draait en krijg je ook nog eens advies over hoe je met iedere was zo min mogelijk energie en zeep verbruikt. Ga je verhuizen, komt er een beter exemplaar op de markt of ga je samenwonen met een tweede wasmachine:)? Dan geef je deze gewoon weer terug. De machine wordt dan opgewaardeerd tot het nieuwste model.

Nu jij!

Welk product leent zich volgens jou ook perfect voor het concept van ‘gebruiken ipv bezitten’? We horen het graag!

1 commentaar

  1. Aida 2 jaar geleden

    Great post.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief