Wat doe jij met je plastic tasjes?

Wat doe jij met je plastic tasjes?
27 september 2016 Admin

Kom je nog steeds thuis met handen vol met plastic tasjes zonder dat je hier om gevraagd hebt? Of kom je om in de zakjes, doosjes en andere verpakkingen die om je boodschappen zitten? Dan kun je uiteraard ons advies uit een eerdere post opvolgen en zelf potten en tassen meenemen als je boodschappen gaat doen. Maar we begrijpen goed dat het je lang niet altijd lukt om bij iedere boodschap die je doet zo goed voorbereid te zijn. Dus ontkom je er ongetwijfeld niet aan om af en toe een plastic tasje van de winkel mee naar huis te nemen. Vooral op de weekmarkt, waar iedere sinaasappel of tomaat in een ander zakje gaat, is dat een grote uitdaging.

Het einde van de plastic tas

Bij wet is het in Nederland vanaf 2016 verboden om een gratis tas mee te geven bij een aankoop. In veel winkels betaal je daarom een paar cent voor een plastic draagtas of is de winkel overgestapt op een alternatief, zoals papieren tasjes. Uitzondering op deze anti-plastic-tassen-regel is het hygiënisch verpakken van voedingswaren om deze vers te houden en ter voorkoming van voedselverspilling. Dit betekent dat losse etenswaren zoals fruit, broodjes, vlees en andere voedingsmiddelen gewoon in een gratis plastic draagtasje mogen worden meegegeven. Hierdoor staat de grootste verstrekker van plastic tassen – de weekmarkt – nog steeds met stip op één. De plastic zak wordt daar vrijwel ongevraagd meegegeven bij ieder product dat je aanschaft. Ook bij veel afhaalrestaurants zit je babi pangang of patatje nog steeds in zo’n gratis tasje.

Iedereen een boodschappentas

Het verbod op de gratis tassen lijkt op het eerste gezicht toch zijn vruchten af te werpen, omdat de Nederlander vanaf begin 2016 opeens massaal zelf de boodschappentas meeneemt naar de winkel. Er wordt gesproken over 80% van alle boodschappen die huiswaarts keren in een vooraf meegebrachte tas. Geen slechte score! Helaas zijn er nog geen resultaten bekent over wat dit betekent voor de reductie in de afvalberg en over het aantal plastic tasjes dat in het milieu belandt. Tot het verbod op de draagtasjes gingen er jaarlijks 3 miljard(!) tasjes mee naar huis. Dit komt neer op 170 exemplaren per hoofd van de bevolking, of ongeveer 5 tasjes per huishouden per week…

Wie maakt me los!

Plastic tasjes op de weekmarktBen je een vervend bezoeker van de weekmarkt, dan herken je vast ook het beeld van jezelf zeulend met allerlei kleine plastic tasjes. Je zou willen dat het anders kon, maar hoe pak je dat aan? Uiteraard ben je niet de enige met dit probleem. Daarom laten we je zien hoe je deze – als je die tasjes dan eenmaal toch in huis hebt –op verschillende creatieve manieren kunt hergebruiken. Met onderstaande opties bespaar je uiteindelijk ook op de aanschaf van vuilniszakken. Duurzaam gebruik van plastic tasjes, dat dus ook nog een financieel voordeel oplevert.

Hergebruiken in vrolijk design

platic tasjes houder - Kolor designDe Duitse ontwerpers van Kolor hebben een stijlvolle, minimalistische oplossing gemaakt voor het hergebruiken van je plastic tasjes. Met behulp van een dun stalen frame in opvallende kleuren kun je de plastic tas aan haar hengsels in het frame hangen om deze zo te vullen met een afvalstroom naar keuze. Is de zak vol, dan gooi je deze direct bij de juiste afvalstroom. De ontwerpers – die bekend zijn van hun vrolijke paper bags – hebben twee kleuren frames op de markt gebracht, waaronder een groen exemplaar. Deze vinden wij bij uitstek geschikt voor het verzamelen van je persoonlijke GFT-afvalstroom.

GFT-afval

GFT inzamelen in afbreekbare plastic tasjesOmdat veel supermarkten tegenwoordig ook meewerken aan de reductie van plastic afval, worden de groenten en fruit van de versafdeling regelmatig verpakt in een duurzamere plastic zak, zoals biologisch afbreekbaar plastic. Of dit het geval is, staat vaak op het zakje vermeld. Deze zakjes kun je in het frame hangen en vullen met je keukenafval. Zo kun je het afval met zak en al in de Bio-container gooien. Dat scheelt je aanzienlijk in je portemonnee, omdat biologisch afbreekbare vuilniszakken redelijk kostbaar zijn.

Composteren

Wanneer je zelf je GFT-afval omzet naar compost dien je er op te letten dat je gebruik maakt van biologisch afbreekbare zakken. Let op! Deze moet je niet verwarren met composteerbare zakken. Deze laatste zijn namelijk wél geschikt voor industrieel composteren, maar op de composthoop thuis zijn ze niet goed te verwerken. Dat heeft o.a. te maken met de constante temperatuur die er nodig is om het materiaal goed te kunnen composteren.

Wel of niet biologisch afbreekbaar?

De boodschap op een plastic zak – die aangeeft dat het zakje duurzaam of biologisch is – zegt dan ook nog niets over het feit dat deze goed te composteren is. Veel zakken zijn vaak wel gemaakt van duurzame materialen, maar helemaal niet composteerbaar of afbreekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de zakken gemaakt van maiszetmeel. Deze mogen niet op de composthoop, maar ook zeker niet bij het plastic afval. De zakken zijn weliswaar duurzaam in productie, maar ‘vervuilen’ uiteindelijk deze beide gescheiden afvalstromen. Een van de redenen waarom afvalverwerkers nog niet blij zijn met deze maiszetmeel-zakken. Totdat er een goede verwerken is gevonden voor deze zaken, kun je ze dan ook het beste inzetten voor het inzamelen van restafvalstromen.

Plastic in 100% plastic

Zo zie je maar dat de ene zak, niet de andere is. Je dient dus zelfs voor het weggooien en hergebruiken van je plastic tas goed op te letten tot welke afvalstroom deze behoort. En we hopen met je mee dat dit snel makkelijker wordt. Zodat je in de toekomst eenvoudig kunt zien of een tasjes nu wel of niet biologisch afbreekbaar is. Het advies is daarom om voor het verzamelen van plastic afval alleen gebruik te maken van echte plastic tasjes, gemaakt van 100% PE, zoals je bijvoorbeeld vaak op de weekmarkt krijgt. Deze zijn het goedkoopste in aanschaf, dus zal je deze PE-variant voornamelijk bij de prijsstunter blijven ontvangen.

Slim hergebruik

Afval scheidingssysteem op basis van plastic tasjesDe Spaanse ontwerpers van Balvi hebben een voordelig afvalemmersysteem ontwikkeld. Daarmee kun je de door jou verzamelde plastic tasjes opnieuw inzetten voor het inzamelen van verschillende afvalstromen. Dit systeem bestaat uit 3 compartimenten waar je de verschillende soorten zakken in kunt hangen. Kies bijvoorbeeld de échte plastic tasjes voor je plastic afval, composteerbare tasjes voor je GFT-afval en de duurzame exemplaren waarvan je niet weet of ze afbreekbaar zijn voor je restafvalstromen. Om de kakafonie aan plastic uitstralingen te verdoezelen is het frame voorzien van een neutrale buitenkant, waardoor deze past in iedere keuken of berging.

Pleurt op met je plastic!

Risico met het hergebruiken van je verpakkingsmateriaal via deze methode is dat je voortaan extra tasjes zal gaan verzamelen, om je afvalstromen te kunnen blijven scheiden en weggooien. Dat stimuleren we natuurlijk niet! Maar met deze oplossingen kun je er in ieder geval voor zorgen dat jouw plastic tasjes een nuttige nieuwe toepassing krijgen en bij de juiste afvalstroom worden ingezameld.

 

pleurt op met je plastic - tasBen je na het lezen van dit artikel helemaal klaar met de willekeur aan tasjes van verschillende typen kunststof? Stop dan met het aannemen van meer plastic zakken. De herbruikbare tas van Beat The Bag is dan misschien wel de oplossing voor jou! Deze tas is via een sociaal traject gemaakt van materiaal dat anders weggegooid zou worden. Zo kun je de wereld in stijl laten zien hoe jij over plastic tasjes denkt!

 

Minder plastic? Gebruik je eigen waterflesje!

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief