Een maand zonder plastic

Een maand zonder plastic
3 juli 2018 Joost Thuisrecycler

Wist je dat…

… 50% van alle plastic wordt gebruikt voor producten die slechts 1 keer gebruikt worden…
Juli is de plasticvrije maand. Een initiatief uit Australie om tenminste 1 maand plastic-loos te leven.
Geen single-use zakjes, bakjes, folie’s, rietjes of flesjes. Alles verpakkings- en plastic vrij!

Klinkt leuk ‘Plastic vrij’, maar hoe simpel is dit eigenlijk?

Nou het is verbazingwekkend simpeler dan je in eerste instantie zou denken. Maar toch op de een of andere manier kom je soms opeens thuis met een folie om de kruiden, of een tasje om de vis. Dat kan beter, maar laten we beginnen bij het begin!
Neem om te beginnen al zelf je draagtas mee voor alle boodschappen. Probeer bij het uitzoeken van je boodschappen rekening te houden met het type verpakking waar je aankopen in verpakt zitten. Liever glas of blik dan plastic en karton. En kies je voor plasticflessen bij voorkeur nog de optie met statiegeld.
Neem naast je draagtas ook zelf groentenzakjes & fruitnetjes mee om de uitgezochten versproducten in mee te nemen. Zelfs de grote supermarkten accepteren tegenwoordig het gebruik an je eigen ‘Little Green Bag’. Denk bij de grotere supermarkten bijvoorbeeld ook aan noten, eieren en groenten. Maar bij de betere speciaalzaken zelfs voor ontbijtgranen en zuivelproducten. De keuze van de winkel waar je de boodschappen kan hierin bepalend zijn, maar is ook steeds meer mainstream geworden. Het zal je verbazen wat er in je huidige supermarkt allemaal al mogelijk is als je hier mee aan de slag gaat!
Er is inmiddels ook een ruime keus aan verpakkingsvervangers van bijvoorbeeld (GOTS-gekeurd) katoen. Door de lichte structuur van het materiaal heeft dit vrijwel geen invloed op de afgewogen groenten in de weegschaal. De keuze aan soorten zakjes is reuze. Van grote nettasjes voor de Appels en aardappelen, zakjes voor de sla en het zachte groenten tot zelfs kleine zakjes voor thee, noten en kruiden.

Waar kan je beginnen?

Door actief met eigen verpakkingen in de weer te gaan in je eigen supermarkt (het paradijs van de Plastic-Solo-Verpakkingen) kan je ze ook motiveren meer producten verpakkingsvrij aan te bieden. Een extra beetje druk uitoefenen kan bijvoorbeeld door verpakkingsmaterialen na aankoop in de supermarkt achter te laten. Het uitpakken van de producten mag uiteraard niet voordat je hiervoor betaald hebt. Maar zodra je de kassa bent gepasseerd kan je gerust alle producten ontdoen van de verpakking en deze bij de kassa in de winkel achterlaten. Wereldwijd is hiervoor de beweging ‘Plastic Attack’ gestart. Een initiatief van ZeroWaste. Een manier om de winkel duidelijk te maken dat veel van het verpakkingsmateriaal overbodig is.
Het beste resultaat behaal je door je boodschappen te doen bij de speciaalzaken zoals de bakker, slager, groente- of visboer. Niet alleen hebben ze hier meer begrip voor je wensen, ook zijn de producten hier verser en lekkerder.
Je kan uiteraard ook terecht op de Markt of bij de lokale Bio-winkel. Denk hierbij aan noten, pindakaas en peulvruchten. In sommige gevallen ook voor olie, wijn en azijn in een eigen pot of fles. Laat je eens verassen wat er kan. Daarnaast heb je in veel steden ook internationaal georiënteerde speciaalzaken zoals een Turkse groenteboer of Surinaamse Toko. Let ook eens op hoe rustgevend het verpakkinsvrij winkelen is. door het ontbreken van schreeuwende verpakkingen en marketing is het winkelen opeens veel meer ontspannen.

Enkele voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

Nadelen:

Zorg dat je altijd verpakkingsmateriaal bij je hebt. Dit maakt vooral spontaan boodschappen doen wat lastiger.
Soms kost boodschappen doen meer tijd dan je gewend bent. Je moet meer uitzoeken en alles zelf wegen. Naarmate je hier beter in begint te worden, gaat het net zo snel als voorheen.
Afhankelijk van waar je heen gaat, kunnen de producten iets duurder zijn. ‘Euroknallers’ zitten nou eenmaal in plastic verpakt…

Voordeel:

Je kan veel bewuster boodschappen doen. Je koopt nooit meer teveel of meer dan je nodig hebt. Je hebt de kans om een band op gebouwen met de speciaalzaak waar je de boodschappen doet. Producten van deze winkels zijn vaak verser, verantwoorder & lekkerder.
Als je het goed organiseert kan je veel geld besparen door op tijd naar de markt te gaan. hier krijg je toch nog steeds meer voor iedere Euro.
En uiteindelijk ben je ook gewoon bewuster bezig met boodschappen doen…
Twijfel je nog om volledig verpakkingsvrij te gaan? Dan is de maand juli de beste manier om het te proberen. Dit is de maand van ‘Plastic Free July’. Na een maand proberen ben je om en weet je niet beter!
Maak er een challenge van met je vrienden en collega’s. Hiermee kan je elkaar goed adviseren en stimuleren. En tenslotte is gedeelde smart, halve smart!

Leuk allemaal, maar wat heb ik nodig om verpakkingsvrij te kunnen winkelen?

Er is een ruim assortiment aan producten beschikbaar, maar uiteraard Kan je ook je eigen verpakkingen sparen. Gebruik bijvoorbeeld oude tasjes, zakjes of potten, flessen en bakjes. Daarnaast is er ook een ruim assortiment aan verpakkingsvervangers beschikbaar van verantwoorde grondstoffen zoals biologische katoen.

Een selectie van producten die er beschikbaar zijn:

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief