Plastic afval scheiden

Plastic afval scheiden
29 december 2015 Admin

Sinds 2010 zijn gemeenten verplicht burgers de mogelijkheid te geven hun plastic gescheiden aan te bieden. Een goede ontwikkeling, want al dat plastic kan via verschillende verwerkingsprocessen opnieuw worden toegepast in een ander product. Inmiddels scheiden steeds meer huishoudens hun plastic, maar daarbij stuiten ze vaak nog op wat onverwachte problemen. We zetten ze voor je op een rij en geven je wat tips.

Veel plastic

plastic afvalHet eerste wat je ontdekt als je plastic gaat scheiden is dat er ontzettend veel producten in plastic zijn verpakt. Kaas, vlees, groenten, shampoo, wasmiddel en ga zo maar door. Met een groot gezin heb je daardoor in week tijd zo een grote bak plastic vol. Zwaar is het niet, maar het heeft enorm veel volume en neemt dus veel ruimte in beslag. De bak met restafval is als je plastic scheidt juist een stuk minder vol.

Het ruikt niet erg lekker

Een lege fles wasmiddel ruikt heerlijk, maar een lege vleesverpakking gaat op den duur stinken. Alle verpakkingen schoon maken voor je ze in de bak gooit is niet te doen en kost bovendien veel water. Zorg er daarom voor dat je plastic scheidt in een goed afsluitende afvalbak of maak gebruik van een geurfilter.

Er zijn enorm veel soorten plastic

PET (van statiegeldflessen), PP, (HD)PE, LPDE-folie…. Als je op de onderkant van een plastic verpakking kijkt zie je iedere keer een andere afkorting staan, die duidt op een ander soort plastic. De technieken om die verschillende soorten plastic afval van elkaar te scheiden worden steeds geavanceerder, zodat je gelukkig niet zelf op type plastic hoeft te gaan selecteren. Wil je er toch iets meer over weten? Lees dan eens dit blog op Oneworld.nl

Is het wel plastic?

tips over plastic scheidenHet allerlastigste blijft om te bepalen of iets echt plastic is. Als je geluk hebt zie je op de verpakking het plastic hero logo staan. Maar vaak bestaat een verpakking uit meerdere materiaal lagen, waarvan er slechts één plastic is. Zo kan een chipszak niet bij het plastic omdat er een laagje aluminium in de binnenkant zit, die je chips krokant houdt. Gelukkig doen fabrikanten steeds meer hun best je een handje te helpen. Zo kun je de papieren wikkel van een beker yoghurt vaak eenvoudig van de beker halen, zodat de beker bij het plastic kan en de wikkel bij het oud papier.  

Tips als je plastic afval scheidt

  • Kies een grote prullenbak voor plastic en een kleinere voor restafval
  • Of kies een afvalbak met twee grote vakken om plastic en restafval te combineren
  • Comprimeer (verklein het volume van) je plastic of gebruik daarvoor een speciale afvalbak
  • Beperk het gebruik van plastic, door veelgebruikte verpakkingen te vervangen door herbruikbaar verpakkingsmateriaal
  • Hang een geurfilter in je plastic afvalbak om nare geurtjes te voorkomen
  • Check of het plastic-hero logo op de verpakking staat
  • Check of er onderop de verpakking één van deze afkortingen staat: PET, PP, (HD)PE, LPDE

Foto: “Petty de Zwaan” van Maria Koijck

HEBRUIKBARE VERPAKKINGEN

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief