Oil2Wax FAQ-pagina

Hoe werkt OIL2WAX?

Aan de hand van een aantal simpele stappen leggen we je uit hoe je kaarsen kan maken van je eigen plantaardige olie met behulp van de producten van OIL2WAX.

STAP 1

Filter 100 ml gebruikte olie met een koffiefilter of een klein zeefje. Laat indien mogelijk de olie 24 uur rusten voor gebruik, zodat eventuele voedseldeeltjes en water naar de bodem zakken.

STAP 2

Giet de gefilterde olie in een glas of beker die geschikt is voor gebruik in de magnetron.

STAP 3

Plaats deze gedurende 2 minuten in de magnetron op volle sterkte. Pas op, deze wordt heel warm!

STAP 4

Voeg twee eetlepels kaarsenpoeder toe en roer goed totdat de wax er glad uitziet. (Gebruik hiervoor eventueel de lepel die in specifieke kits is meegeleverd).

STAP 5

Giet de vloeibare wax in de kaarsenhouders die je wilt gebruiken of versierd hebt.

STAP 6

Laat twee minuten afkoelen en plaats dan het katoenen lont (bij de kit inbegrepen) in het midden van de kaars. Houd deze in positie met behulp van de meegeleverde lonthouder om te zorgen dat het lont mooi centraal in de kaars staat.

STAP 7

Wacht tot de wax is afgekoeld tot kamertemperatuur en is gestold. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Om het oppervlak van de kaars perfect te houden, dien je de kaars tijdens dit proces niet te verplaatsen!

Hergebruiken van plantaardige olie.

Zelf hergebruiken van plantaardige olieen is bijzonder simpel!

Door gebruik te maken van 2 simpele stappen, leren we je hoe je zelf snel en economisch, gebruikte bakoliën of verouderde cosmetische oliën moet behandelen om in te kunnen zetten voor hergebruik.

Het is belangrijk om de omschreven procedures volgt. Onzuivere olie heeft invloed op de presentatie en prestaties van de kaars en de geur. Het kan ook leiden tot een schimmel die ontstaat in de kaars wat ook houdbaarheid van de wax aantast.

 

Gebruikte olie na het koken

Na het koken met olie ontdoe je de olie van onzuiverheden (water en stukjes voedsel). Dit kan met behulp van een koffiefilter of een fijnmazige zeef. Vang de  vloeistof op in een pot die met een deksel luchtdicht kan worden afgesloten.

Gebruikte olie uit conserven

Als de olie afkomstig is van conserven zoals bijvoorbeeld tonijn, laat het dan 24 uur staan voordat u het filtert. Op deze manier kan eventueel residu bezinken en kan de olie en het water van elkaar scheiden. deze vormen nu 2 aparte lagen (water op de bodem en de olie bovenop). Giet de olie voorzicht door het filter in de afgesloten pot, zonder het water mee te gieten. Het water van je op in een stuk keukenpapier en gooi je uiteindelijk bij het restafval.

OIL2WAX FAQ’s

Heb je meer vragen over het product of het proces? kijk hier dan in de FAQ’s of je antwoord er tussen staat. Kan je jouw antwoord niet vinden? Neem dan gewoon direct contact met ons op!

 

Dient olie voor gebruik behandeld te worden?

Gebruikte plantaardige olie moet worden gefilterd om zoveel mogelijk vast afval te verwijderen. Voor efficiënter filteren, raden we aan om hiervoor gebruik te maken van een trechter met een papieren koffiefilter.

Als ik kaarsvet knoei, wat moet ik dan doen?

Laat de wax eerst afkoelen en maak deze schoon zodra deze gestold is. Heb je op textiel geknoeid? Leg er dan een stukje keukenpapier op en verwarm dit zachte met de strijkbout. Herhaal dit proces steeds met een schoon stukje keukenpapier tot alle wax is opgenomen door het papier. Gooi het keukenpapier bij het organische afval.

Welke olie kan ik allemaal gebruiken?

Voor het maken van een kaars kan je gebruik maken verschillende soorten  oliën. Schoon of gebruikt, van olie uit de keuken tot cosmetische oliën. En van frituurolie tot de olie die in blikvoeder aanwezig is. Zolang je het product maar zeeft voor gebruik!

Elk type plantaardige bakolie kan worden gebruikt en ook een mengsel van verschillende oliën.  Zowel olie in vloeibare toestand als in vaste vorm.

De volgende oliën kunnen gebruikt worden om met behulp van Oil2Wax zelf een geurkaars te maken:

 •  olijfolie
 • notenolie
 • druivenolie
 • sojaolie
 • kokosnootolie
 • mais olie
 • rijstolie
 • wonderolie
 • hazelnootolie
 • guave olie
 • lijnolie
 • maanzaadolie
 • zonnebloemolie
 • sesamolie
 • katoenzaadolie
 • avocado-olie
 • pinda-olie
 • koolzaadolie
 • zoete amandelolie
 • olie uit conserven van conserven (tonijn, kabeljauw, inktvis …)

Gebruik nooit minerale olie of motorolie.

Kan ik de olie opsparen voor ik deze gebruik?

Ja. Je kan de gebruikte plantaardige olie opsparen, alvorens je aan de slag gaat. Filter of zeef de olie eerst zodat er geen voedsel of organische deeltjes meer inzitten. voedselresten zorgen dat de olie na verloop van tijd afbreekt en zal de verbranding en de geur van de kaars beïnvloeden. Als olie wordt opgeslagen met een aanzienlijke hoeveelheid water, zie er dan op toe dat er 2 lagen zin de fles ontstaan: De bovenste zal de olie zijn die je wilt recyclen; de onderste laag zal het water zijn, wat je kan weggooien. Wees voorzichtig bij het gieten van de olie om te voorkomen dat deze met het water vermengd.

Kan ik de olie hergebruiken nadat ik er een kaars van heb gemaakt?

Eenmaal gemengd met het kaarsenpoeder, wordt olie een vaste wax die onomkeerbaar is. De resterende wax in de kandelaar kan gebruikt worden om meer kaarsvet te maken. Verwijder de rest van het lont, verwarm hem de restanten in de magnetron en meng de vloeibare was met de nieuwe kaars die je maakt.

Wat kan ik gebruiken om een kaarshouder van te maken?

Voor een kaarshouder kan je allerlei soorten producten gebruiken, mits gemaakt van een niet vlambaar product. Denk dus bijvoorbeeld aan een oude pot, glas of het bakje van een oud theelichtje.

Kan ik de olie direct in de kaarsenhouder verwarmen, kan deze direct in de magnetron geplaatst worden?

Elke type kaarsenhouder die geschikt is voor de magnetron, kan direct worden gevuld en gebruikt.

Kan ik ook mijn oude kaarsenhouder hergebruiken?

Jazeker! Om deze schoon te maken, verwijdert je de resten van de oude kaars met bijvoorbeeld een papieren handdoekje en gooi deze bij het restafval. Zodra het oude kaarsvet uit de houder is verwijdert, kan je deze afwassen met een beetje afwasmiddel. Zorg dat de houder goed droog is alvorens deze weer opnieuw te vullen.

Hoe kan ik de hoeveelheid benodigde olie afmeten?

Elke maatcilinder of keuken-maatbeker volstaat

Hoeveel poeder heb ik ongeveer nodig voor een kaars?

Voor iedere 100ml olie heb je ongeveer 3 eetlepel poeder nodig.

Kan ik de wax nogmaals in de magnetron opwarmen als deze niet goed gesmolten is?

Volg de instructies die vermeld staan in de handleiding bij het product. Als je merkt dat het mengsel niet goed is opgelost en het poeder niet gelijkmatig is gesmolten, verwarm het mengsel dan nogmaals gedurende 1-2 minuten op de hoogste stand in de Magnetron.

Hoe reinig ik het gereedschap wat ik heb gebruikt om de kaars te maken?

Gebruik voor het reinigen van de maatcilinder, de kaarsenhouder en het overige gereedschap een papieren handdoek. deze kan je weggooien bij het restafval. Gebruik nooit water om de wax van je materialen te verwijderen!

Wanneer stop je het lont in de kaars?

Het lont dient te worden geplaatst en in positie te worden gehouden met behulp van de lonthouder (bijgeleverd). Positioneer deze in de vloeibare wax, uiterlijk 2-5 minuten nadat deze uit de magnetron is gehaald.

Ik ben vergeten om het lont in de kaars te steken, wat nu?

Verwarm het kaarsvet opnieuw in de magnetron gedurende 1-2 minuten, totdat deze smelt. Herhaal het plaatsen van het lont met behulp van de meegeleverde lonthouder.

Kan ik de kaars in de koelkast plaatsen om deze sneller te laten stollen?

We raden niet aan. Het vocht in de koelkast kan de kaars en de werking van de verbranding beïnvloeden. De lage temperatuur kan een thermische schok aan de wax geven waardoor deze bovendien zal barsten. Het plaatsen van hete wax in de koelkast zal bovendien resulteren in een toename van het stroomverbruik. We raden je aan de kaars gewoon op kamertemperatuur langzaam te laten afkoelen en stollen.

Kan ik zelf een geur toevoegen aan het poeder?

Dit raden we af. Het toevoegen van geurstoffen kan de veiligheid van het proces en de brandprestaties van de kaars beïnvloeden. Het kan ook van invloed zijn op eventuele vrijkomende dampen in je omgeving.

Kan ik een kaars maken van 2 verschillende restanten poeder?

Ja, zolang je de genoemd verhoudingen uit de instructies blijft aanhouden.

Wat is een geschikt lont voor de kaarsenhouder?

De standaard meegeleverd lonten (# 14) zijn geschikt voor de meest gangbare houders met een diameter van 5-7 cm. Voor houders met een grotere diameter kan je lonten met # 16 gebruiken. Deze worden afzonderlijk aangeboden.

Moet ik lang wachten tot ik de kaars kan gebruiken?

Zodra de wax van de kaars gestold is, kan je deze direct gebruiken!

Als ik de kaars uitblaas, ontstaat er rook. Is er iets mis met de kaars die ik heb gemaakt?

Er is geen probleem met de kaars. De kaarsen die zijn gemaakt met plantaardige oliën (ook ongebruikte olieen) hebben de neiging om wat rook af te geven wanneer ze worden uitgeblazen. Om dit effect te minimaliseren, raden we aan gebruik te maken van een ouderwetse kaarsendover.

Kan ik ook kaarsenvormen gebruiken om kaarsen te maken?

Ja. Het smeltpunt van een plantaardige wax is lager dan dat van paraffine, wat betekent dat het veel sneller vloeibaar wordt en er een grote hoeveelheid vloeibare hete wax ontstaat. Om deze reden raden we aan om altijd een kaarsenhouder te gebruiken om de wax binnenin te houden. je kunt ook een vorm gebruiken die een kaars breder maakt dan het badje rond het lont. Op deze manier vermijd je dat de kaars uitloopt zodra deze smelt.

Zijn er gezondheidsrisico’s bij het gebruik van deze kaarsen?

De producten van OIL2WAX zijn grondig getest door onafhankelijke en gecertificeerde laboratoria. Meer dan 30 verschillende aspecten zijn getest op gezondheid en milieuveiligheid, verbrandingscondities en de aanwezigheid van allergene, metalen en carcinogene elementen. Alle producten zijn zonder problemen geslaagd voor de test.

VRAGEN?

Heb je meer vragen over het product of het proces of kan je jouw antwoord niet vinden? Neem dan gewoon direct contact met ons op!

OIL2WAX is ook beschikbaar met een lespakket voor het onderwijs. Leer kinderen dat olie niet zomaar mag worden weggegooid en laat ze zelf ervaren hoe waardevol ons afval nog is. Maak tijdens de les met de klas een geurkaars. hiermee leren kinderen op een praktische manier door zelf creatief en constructief bezig te zijn. Heel praktisch, leerzaam en vooral leuk!

Wil je meer weten over de speciale lesbrief, onderwijspakketten of workshops die we beschikbaar hebben voor het onderwijs? Stuur ons dan een mail naar

info@Thuisrecycling.nl

of bel 085- 0606611

 

OIL2WAX producten

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief