GFT-afval frustraties

GFT-afval frustraties
3 januari 2017 Admin

Groente-, Fruit- en Tuinafval. Een afvalstroom die klein lijkt, maar waar je toch veel meer van hebt dan je denkt. Dat merk je wel als je thuis het GFT-afval hoort te scheiden. Wat je dan ook merkt, is dat het best een bewerkelijke afvalstroom is. Het is vochtig, het gaat snel stinken en het is lang niet altijd duidelijk of een restproduct nu wel of niet tot het GFT-afval behoort. In dit blog zetten we een aantal GFT-afval frustraties op een rij én bieden we er een oplossing voor.

Veel voor weinig

Als we je zouden vragen welke afvalstroom in jouw huishouden de grootste is, dan is de kans klein dat je als eerste het GFT-afval noemt. Je denkt vermoedelijk eerder aan plastic, restafval of misschien wel luiers. Toch heb je iedere dag wel Groente-, Fruit- en Tuinafval dat je weggooit. Snijresten van het bereiden van het eten, kliekjes van de maaltijd van vorige week of een kruidenplantje dat het niet heeft overleefd. Maar of je in jouw beleving nu veel of weinig GFT-afval hebt, als je het gescheiden inzamelt kost het wat moeite. Bij voorkeur loop je namelijk niet voor ieder klokhuis of aardappelschil naar de kliko of container buitenshuis. Maar in huis wil je dit afval ook niet te lang houden…

 

GFT-afval frustratieGFT-bakje voor in de keuken

Om te zorgen dat je makkelijk van je GFT-afval afkomt en maar eens per dag de deur uit hoeft, zijn kleine GFT-bakjes de ideale oplossing. Het bakje met deksel plaats je op het aanrecht of in een keukenla zodat je er eenvoudig bij kunt. De deksels van de bakjes blijven indien gewenst open staan, zodat je deze tijdens het snijden niet met je natte handen aan hoeft te raken. Alle bakjes hebben een handige hendel of greep die er voor zorgt dat je hem eenvoudig kunt oppakken en legen in de grote GFT-bak.

Biologisch afbreekbare afvalzak

Een ander veelgehoord probleem van GFT-afval is dat het nat is en snel een onaangename geur oplevert. Ook om stank te voorkomen is een klein GFT-bakje dat je dagelijks leegt, een goede oplossing. Naast het feit dat je afval dan niet te lang in huis staat, zijn de bakjes ook goed schoon te maken. Door de deksel los te koppelen plaats je ze eenvoudig in de vaatwasser of maak je ze met de hand schoon.

Dumil-140L-3x-bio_rol01Maar er is nog een oplossing. Je kunt namelijk ook een biologisch afbreekbare afvalzak in het bakje hangen. Dan kun je het afval met zak en al in de GFT-bak gooien en blijft je bakje van binnen schoon. Ook voor de grote afvalbak of buiten kliko zijn er afbreekbare zakken. Let er wel op dat deze zakken niet allen geschikt voor op je eigen compost hoop. Dit omdat ze enkel bij hoge temperaturen (zoals in de gemeentelijke afvalverwerking centrales) goed composteren.

Weg met die nare geur

Een onaangename geur van de GFT-bak kun je echter niet altijd voorkomen. Maar je kunt hem wel genezen met behulp van een geurfilter. Sommige kleine en ook grote afvalbakken zijn hier standaard mee uitgerust. Maar je kunt ze ook zelf toevoegen aan je bak. Geurfilters hebben niet allemaal dezelfde werking. De ene geurfilter neutraliseert de geur, waardoor de stank weggenomen wordt. De ander verspreidt een prettige geur die de afvallucht doet verdwijnen. Geurfilters gaan lang mee, maar hebben geen oneindig leven. Daarom zijn er ook navullingen beschikbaar. Al kun je sommige filters met behulp van wat zonlicht zelf weer opwaarderen!

Theezakje niet bij het GFT_afvalWat mag wel en wat niet bij het GFT-afval?

Misschien wel de grootste frustratie als je afval scheidt, is dat je soms gewoon echt niet weet waar iets bij hoort? Mag een visverpakking bij het GFT-afval? Een theezakje? Potgrond? Vervelend genoeg verschilt het antwoord op die vragen afhankelijk van aan wie je het vraagt. Om het theezakje als voorbeeld te nemen: vroeger bestond dit uit papier en mocht het in de biobak. Tegenwoordig zijn de meeste zakjes gemaakt van kunststof. Daardoor moeten ze bij restafval. Want ook bij het plastic mogen ze niet, vanwege de natte inhoud.

Wil je zeker weten waar iets bij mag? Laat je dan adviseren. Een goede raadgever is de website van Milieu Centraal. Maar ook de apps van de Recyclemanager of van Shop&Drop zijn handig. Bij de laatste kun je ook andere app-gebruikers om raad vragen, als het product dat je zoekt nog niet in de database staat.

GFT-afval frustraties - LoesjeWat is jouw grootste GFT-frustratie?

Herken jij bovenstaande frustraties? Heb je andere ergernissen als het gaat om GFT-afval? Of weet jij nog betere oplossingen dan de hierboven genoemde? We horen het graag!

GFT-bakken en -zakken

0 reactie

 1. pim 2 jaar geleden

  Wat een handig artikel over gft-afval. Je hoort weleens dat er heel tegenstrijdige dingen niet bij de gft mogen, bijvoorbeeld rijst en eierschalen, omdat die niet verteren zouden. Maar daarover lees ik hier niets. Wat verwarrend overigens dat de meeste theezakjes nu van kunststof worden gemaakt.

 2. Auteur
  Admin 3 jaar geleden

  Beste Jocelyn, losse thee is inderdaad een mooie oplossing voor dit probleem. Een oplossing voor jouw probleem is er echter nog niet echt. Vorig jaar woonden wij een lezing bij over de fabels over (bio-)plastics. Die middag werd duidelijk dat bio-plastics een mooi product zijn als je kijkt naar de ontwikkeling ervan, maar nog niet naar de verwerking. Wanneer je het bij het plastic gooit, vervuilt het die afvalstroom. Wanneer je het bij het GFT gooit levert het die verwerker problemen op. Ook al is de ‘regel’ dat bioplastics verwerkt kunnen worden in professionele composteerinstallaties, toch zijn nog lang niet alle verwerkers er blij mee. Kortom, om deze plastics echt de moeite waard te maken moet er beter samengewerkt worden in de keten van productie-consumptie-verwerking. Op dit moment betekent dat waarschijnlijk dat je dit plastic bij het restafval moet gooien. Maar check het vooral bij jouw eigen gemeenten/afvalverwerker, want ieder beleid is anders.

 3. Jocelyn 3 jaar geleden

  Die theezakjes-discussie had ik laatst nog met mijn moeder. Zelf gebruik ik altijd losse thee dus geen problemen mee. Hoe zit het eigenlijk met het biologisch afbreekbaar plastic dat om verschillende soorten fruit in de supermarkt zit? Als ik het bij het GFT doe, zie ik de vuilnisman het er wel eens uit halen. Dan ligt het dus op straat. In het plastic gooien dan maar? Maar dan is het hele idee achter de biologisch afbreekbare zakjes weg lijkt mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief