GFT-afval fermenteren met een Bokashi-set

GFT-afval fermenteren met een Bokashi-set
17 november 2016 Admin

Per persoon gooien we jaarlijks gemiddeld ruim 75 kilo aan Groente-, Fruit- en Tuinafval GFT-afval weg (bron: Milieu Centraal). In veel gemeentes kom dit direct in de verbrandingsoven terecht. Enorm zonde, juist omdat dit een zeer voedzame afvalstroom is die eenvoudig kan worden hergebruikt. Maar wat kan je doen als je gemeente deze afvalstroom niet gescheiden inzamelt en je ook niet over een tuin of balkon beschikt om zelf te kunnen composteren? Niet getreurd! Om je GFT-afval een nuttige toepassing te geven is het hebben van een tuin of balkon geen noodzaak. Tegenwoordig kun je ook vanuit je keukenkastje prima voeding voor de kamerplanten generen.

GFT-afval inzamelen

Joseph Joseph GFT-bakjeHet start allemaal met het inzamelen van je Groente, Fruit en Tuinafval. Dat kan in de meeste vuilnisbakken met een apart compartiment, dat vaak iets minder volume heeft dan het compartiment voor restafval. Beschikt jouw afval emmer niet over een apart gedeelte voor GFT, dan zijn losse GFT-bakjes een mooi alternatief. Deze zijn geschikt voor op het aanrecht of als toevoeging aan je bestaande afvalbak. Voor alle typen GFT-bakken kun je gebruik maken van composteerbare afvalzakken, zodat je afvalemmer schoon blijft en je het afval met zak en al kunt verwerken.

Niet composteren maar fermenteren

Heb je jouw GFT-afval verzameld, dan begint het verwerkingsproces. Beschik je over voldoende ruimte op je balkon of heb je een tuin, dan kun je gaan composteren. Maar heb je deze ruimte niet dan is fermenteren met behulp van een Bokashi-set een mooi alternatief. Met fermenteren kun je direct in je keuken aan de slag gaan. Uiteraard kunnen ook tuin- of balkonbezitters gaan fermenteren, om de voeding en energie uit hun GFT-afval zo goed mogelijk te benutten.

Thuis fermenteren met een Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Bokashi is dus niet hetzelfde als het composteren van GFT-afval in je tuin, maar is een fermentatie proces. Bij een Bokashi-hoop is het van belang dat deze luchtdicht wordt afgesloten, zoals ook bij Bokashi voor het thuis verwerken van GFT-afvalinkuilen gebeurt. Kenmerkend is daarnaast de lage temperatuur van de Bokashi, die altijd onder de 40°C blijft. Dit in tegenstelling tot compost, wat een temperatuur tot 70°C kan halen. Het voordeel van deze relatief lage temperatuur is dat de energie dan ook beter bewaard wordt dan in gewone compost.

Het eindproduct van je fermentatieproces is zeer vruchtbare voeding voor al het bodemleven. Deze voeding heeft een ontgiftende werking en creëert een goed leefmilieu voor micro-organismen. Kortom, met Bokashi realiseer je een betere opname van voedingstoffen voor jouw planten. Het voordeel van fermentatie met een Bokashi-set is dat je dit proces gewoon in huis kunt laten plaatsvinden. Het heeft namelijk geen schimmelontwikkeling en geeft dus ook geen stank of nare geurtjes af. Bovendien voorkom je ook ongewenste uitzaaiing van zaden of wortels in je tuin.

Aan de slag met een Bokashi

Bokashi starter Iedere dag gooi je jouw verzamelde GFT-afval in de Bokashi emmer. Door dit keukenafval te mengen met een beetje Bokashi-starter ontstaat een waardevol organisch materiaal. De toegevoegde effectieve Micro-organismen in de Bokashi-starter zorgen er voor dat het aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren en dus niet gaat rotten.
 De starter (of Bran) is dus van belang om het fermentatieproces goed op te starten. Als de emmer vol zit, dient deze ongeveer 2 weken te fermenteren. Omdat je dan het proces niet mag verstoren, worden veel Bokashi sets per 2 emmers verkocht. Zo heb je altijd één emmer voor je afval en één waarin een actief fermentatie proces plaatsvindt. Op deze manier kun je wel iedere dag je GFT-afval blijven weggooien.

Wat mag er in de emmer?

GFT inzamelen in afbreekbare plastic tasjesVoor Bokashi kun je het beste gebruik maken van organisch materiaal zoals snijresten van groenten, fruit en planten. Bij voorkeur maak je hierin geen gebruik van oude en verwarmde etensresten en houtachtige materialen, tenzij extra klein gesneden. De Bokashi emmer beschikt over een kraantje. Hiermee kun je dagelijks het verzamelde sap uit de emmer tappen. Dit kan direct al gebruikt worden als voeding voor je kamerplanten. Verdun het sap met water in een gieter en geef je planten vervolgens een gezonde dorstlesser!

Er zijn verschillende soorten Bokashi emmers. Feitelijk doen ze allemaal het zelfde. Het grootste verschil zit ‘m in de verschillende kleuren. Om de emmers lange tijd actief te kunnen blijven gebruiken, dien je wel continue Bokashi Bran aan de emmer toe te blijven voegen. Bij een goede frequentie dien je hiervoor om de 3 tot 4 maanden extra Bran of Starter aan te schaffen.

Hoe makkelijk is het eigenlijk?

Start met een laagje Bokashi starter. Snij al je GFT-afval in kleine stukken en verdeel dit over de emmer en leg hier over heen weer een laagje Bran. Herhaal dit proces steeds laagje voor laagje als je snijresten aan het proces toevoegt. Druk de lagen tussendoor regelmatig goed aan. Sluit de emmer altijd goed luchtdicht af met de deksel. Je herhaalt dit proces tot de emmer volledig vol zit. Laat de emmer dan 1 tot 2 weken onaangeroerd staan om het proces zijn gang te laten gaan. Tap gedurende het hele proces wel dagelijks het vocht uit de emmer met het kraantje onderaan de emmer. Als je na 2 weken de deksel van de emmer haalt en je ruikt een zoetzure lucht, is het proces klaar. Je kunt het restproduct nu direct verwerken als voeding voor je kamer- of tuinplanten of bewaren voor later gebruik.

Deel jouw fermentatie ervaringen

Ben jij aan de slag gegaan met een Bokashi en heb je de smaak van het fermenteren helemaal te pakken? Deel je ervaringen dan met ons!

Bokashi's in onze shop

Bakken en zakken voor jouw GFT-afval

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief