Afvalscheiden op vakantie

Afvalscheiden op vakantie
24 juli 2018 Joost Thuisrecycler
Het scheiden van afval op vakantie is soms net zo vervelend als gezond eten. Je wilt jezelf ook een beetje laten verwennen, het is tenslotte vakantie. Maar toch voelt het niet goed om opeens je duurzame principes te laten varen…
Daarom hierbij wat tips over het scheiden van afval tijdens vakantie!
In deze blog richten we ons met name op de kampeerder die met tent, vouwwagen, camper of caravan door europa trekt.
Het afvalscheiden gebeurt in alle landen anders. Sommigen landen zijn al ver vooruit met het apart inzamelen van de verschillende afvalstromen. Andere landen doen hier nog lang niet aan mee. Zelfde geldt ook voor de kampeerlocaties die je bezoekt. Niet alle beheerders nemen het even serieus of zijn even goed gefaciliteerd. Daarnaast wil je niet in je toch al overvolle auto ook nog een grote vuilnisemmer met verschillende vakken mee zeulen op vakantie.

Let op wat je inkoopt

Afvalscheiden begint altijd bij de bron.
Bedenk goed wat je meeneemt of koopt. Let hierbij vooral op het verpakkingsmateriaal van je aankopen. Koop je niets in een glazenvermaking, hoef je je ook geen zorgen te maken over haar je lege flessen hoeft in te leveren.
Zelfde geldt voor alle andere verpakkingen. Door goed te selecteren hoe de producten verpakt zijn, hoef je ook minder verschillende afvalstromen te scheiden.
Kies bijvoorbeeld voor om alles verpakkingsloos in te kopen door gebruik te maken van je eigen herbuikbare verpakkingsmateriaal zoals een eigen meegebrachte zakje voor je verse ‘pain’, een netje voor verse ‘Limones’ of een apart zakje voor je verzameling aan ‘Fungi’. 
Dit gaat uiteraard makkelijker op de lokale markt dan in de Hypermarkt. En de lokale markt is bovendien veel leuker en lekkerder…
Je kan er ook voor kiezen om in je aankopen rekening te houden dat alle verpakkingen behoren tot een vooraf bepaalde mono-stroom aan afvalsoorten [dus 1 afvalsoort] kies dus bijvoorbeeld voor alleen verpakkingen van papier of louter plastic of alles uit glas.
Door te kiezen voor deze 1 afvalstroom hoef je na gebruik niets te scheiden, omdat al je verzamelde afval behoort tot 1 afvalstorm en dus eenvoudig in de juiste bak aan worden weggegooid. Schelt ook een hoop gedoe met verschillende bakjes en zakjes.

Waar ga je kamperen

De keuze van je overnachting kan bepalend zijn voor de diversiteit in afvalcontainers. Onze ervaring is dat met name de natuurcampings veel aandacht besteden aan het apart inzamelen van verschillende afvalstromen. De kampeerlocaties van grote massa-campings, voor het hele gezin of landelijke ketens beperking zich vaak tot 1 of 2 verschillende afvalstromen.
Vooraf aan je bezoek kan je via de website van de camping of via verschillende reviews vaak al iets vinden over het duurzaamheidsbeleid van de camping en soms zelfs over de verschillende afvalstromen die ze verzamelen. Let anders goed op als je bij de camping aan komt  welke afvalstromen ze er verzameld hebben, dan weet je alvast welke stromen je dadelijk apart kan gaan inzamelen. De afvalcontainers staan vaak dicht bij de in/uitgang van de camping.
Wordt er bij de camping te weinig gedaan aan afvalscheiding? laat je dan niet verleiden hier zelf geen bijdrage meer aan te leveren. Vaak is er in de burt van toeristische locaties een scheiding-station of milieu-park in de buurt waar je zonder betaling je afval kan inleveren. Let dus goed op tijdens de laatste kilometers naar je eindbestemming of je langs de weg iets ziet staan of er op de bordjes [parc environnemental] naar wordt verwezen.

Hoe ga je te werk

Welke afstromen er zijn, varieert sterk per land en streek. In Nederland doen we het met plastic [soms met Drankpakken en metaal], papier [met karton], glas [soms kleur geschieden] GFT [soms met of zonder vlees en vis] en rest. In sommige landen worden hierop nog meer uitzonderingen gemaakt.
We bereken ons nu tot de meest voorkomende afvalstromen:

Papier

Neem bij de supermarkt een lege doos mee. Makkelijk vo het dragen van je boodschappen en meteen een mooie afvalbak voor het inzamelen van al je papier en karton. Vouw de doos wel netjes dicht, om te voorkomen dat je papier bij een fijne mistral over de hele camping waait. (Let er op dat in sommige landen papier en karton apart worden ingezameld)

Plastic

Als je plastic afval hebt, dikke kans dat je dan ook een plasticzak(je) hebt ontvangen. Gebruik deze als afvalzak. Neem bij de hypermarche of wijnboer een doosje mee waar 6 wijnflessen in paste. Hier vouw je makkelijk je plastic tas in zodat deze ook meteen een eigen stabile plek heeft. En de doos die gooi je na gebruik in de doos voor goudpapier die je al had gemaakt.
 

GFT

verzamel dit tijdens het koken en na het eten in een apart bord, schaal of pan en neem dit mee als je gaat afwassen.
Grote kans dat de camping waar je verblijft hiervoor een aparte emmer heeft in het afwashok. (let er hierbij wel op welke soorten afval ze accepteren. Als ze op de camping een eigen composthoop hebben, zijn ze vaak minder blij met de restanten en botten van de barbecue) Door je GFT-afval iedere dag na de laatste maaltijd direct weg te gooien voorkom je ook dat je snacht uit je slaap wordt gehouden door knagende en rommelen dieren nast je tent, of je bij het ontwaken een verassing hebt van een opengescheurde afvalzak rondom je voortent.
 

Glas

Verzamelen de lege flessen na consumptie in je boodschappen tas die je mee neemt als je weer inkopen gaat doen. Als je dan weer naar de winkel gaat kan je deze bij de ingang van de camping, op de parking of bij de supermarkt meteen weggooien. Hier hebben ze vaak een ruime keus aan glasbakken in verschillende kleuren. Door het gebruik van de tas, zijn de flessen netjes buiten beeld en worden ze tijdig afgestort. Dat is wel zo goed voor je imago naar de mede campinggasten toe. En hierdoor weet je ook altijd zeker dat je ze niet vergeet weg te gooien. Niets vervelende dan dat je aan het eind van je vakantie met een kar vol rammelende glaswerk de camping over moet naar de glasbak. (let er op dat in het buitenland soms op andere producten statiegeld wordt geheven. Controleer dus alle flessen goed of je er nog wel/niet iets voor terug krijgt. Let ook op welke kleuren glas er worden geschieden en of de doppen, deksels en kurken wel mee in de glasbak mogen).

Blik

In sommige landen wordt blik apart ingezameld en heeft het zelfs soms nog een restwaarde. Kijk dus goed of er een melding staat op het blik waar je dit kan weggooien. Hierin zit met name een onderscheid tussen drank- & conservenblikken. Verzamel deze op een gelijke manier als het plastic, in een plasticzak die je in een oude doos hangt. Comprimeer de blikjes door ze samen te drukken of in elkaar te schuiven als een Russchiche Matroesjka alvorens ze weg te gooien in een oude doos. Dan past er veel meer in. hierbij kan je ook meteen de deksels en doppen van andere verpakkingen weggooide.

 

Restafval

 Als je goed bezig bent met je inkoop en afvalscheiding, houdt je vrij weinig restafval over. Heb je toch nog afval wat echt nergens meer bij past (zoals chipszakken, drinkpakjes of kauwgomstrips)? maak dan nog een zakje voor restafval. Doordat je afval scheid, kan je hiermee soms al af met een zak van 10 of 12 liter. Hiervoor zijn zelfs speciale afvalzakjes en afvalzakjeshouders verkrijgbaar die je aan je campinotafel of in de auto kan hangen. Niet alleen handig tijdens je vakantie, maar ook na je vakantie als je onderweg naar je werk weer  uren in je auto doorbrengt.


Welke afvalstromen kies ik uiteindelijk?

Hoe herken ik nu al die verschillende afvalstromen in het buitenland? Ieder land heeft zijn eigen taal, afvalstromen en kleurgebruik. Gelukkig is er wereldwijd altijd nog het gebruik van symbolen. Hieruit kan je vaak in combinatie met de kleur en gebruikte titel op de bak nog een hoop afleiden. Twijfel je toch? kijk dan eens in de bak wat er al inzit of vraag het een voorbijganger. Dat laatste kan je überhaupt een leuke vakantie-ervarign opleveren…
Belangrijkste blijft dat je een fijne vakantie hebt! laat je vooral inspireren door de manier hoe er i andere landen wordt omgegaan met afval en verpakkingen. Wellicht doe je er nog een goed idee, leerzame ervaring of leuk contact uit op!

Materialen om je voor te bereiden

Advies nodig? Neem contact op!

Wij helpen je graag om thuis aan de slag te gaan om je eigen afval te verminderen, scheiden en hergebruiken. Zo maken we er samen stap voor stap een betere wereld van!

Ontvang iedere maand tips, aanbiedingen en nieuws in je mailbox
Meld je aan voor onze nieuwsbrief